Speel jij met de gedachte om jouw eigen tuin te ontwerpen maar kom je er niet toe of stel jij het steeds uit. Grote kans dat jij jouw eigen vormgeving in de weg zit of dat jij te weinig weet wat er (plant) technisch allemaal kan.

Om echt jouw eigen mooie, groene plekje te kunnen maken, is het nodig dat jij vrij kunt vormgeven, zonder alle ideeën die jij hebt hoe iets zou moeten. Vrij ontwerpen kan jij pas als je alle normen en verwachtingspatronen die niet van jou zelf zijn te laten varen. Wat betreft de techniek: die moet echt pas in de laatste stap ingevoegd worden anders zit deze jouw ontwerp in de weg. Eerst vrij zijn van alles. Bedenk waar jij je behaaglijk bij voelt. Dat moet erin!
Mooie steun voor het ontwerpen van jouw eigen buitenplekje zijn de vier basisvoorwaarden voor tuingeluk.

Kortweg gezegd gaat het hier over:

1 Zorg voor een goede verhouding tussen groen en verharding: maximaal 33% verharding in jouw tuin, 66% zou groen moeten zijn.

2 Maak een goede combinatie van hoog en laag. De helft van de beplanting zou hoger dan 90 cm moeten zijn

3 Zorg voor rust en privacy zodat jij je op jouw gemak voelt in jouw tuin

4 Zorg ervoor dat jij een ontwerp maakt van de tuin waarin het onderhoud past bij dat wat jij kunt opbrengen. Alleen dan zal jij je tuin in stand kunnen houden.

Als je over de drempel geholpen wilt worden om een begin te maken met jouw tuinontwerp, volg dan de workshop “ontwerp jouw eigen tuin” en kijk in de kalender van de Tuinen van Appeltern wanneer deze workshop gegeven wordt.