Wanneer moet ik rozen snoeien?

Op het moment dat ik dit schrijf is het 12 maart, de tijd dat het snoeien van rozen begint te komen. Toch moeten we nog een beetje kijken in maart naar het weer. Nu zo’n anderhalve week geleden vroor het nog stevig. Als de verwachtingen uit gaan komen gaat tegen het weekend de temperatuur ook weer fors onderuit met matige vorst in de nachten. Je moet dus wel degelijk een beetje flexibel zijn met het inschatten van wanneer iets wel en iets niet kan. Een vaste datum op jouw tuinkalender zetten is dus geen goed idee!
Als je dus dit een beetje in ogenschouw neemt, lijkt het er toch wel op dat de rozen binnen nu en twee weken gesnoeid kunnen gaan worden. Neem dan ook meteen mee dat rozen graag voeding willen hebben. Rozen zijn gek op verteerde stalmest maar daar kan je niet altijd zo een twee drie aan komen. Gedroogde koemest is dan een goed alternatief.
Dan vragen de meeste mensen zich af hoe de rozen dan gesnoeid moeten worden. Om deze vraag voor jou te beantwoorden moet jij eerst weten wat voor type Rozen jij in jouw tuin hebt staan. Er bestaan namelijk een aantal verschillende type Rozen: grootbloemige, tros, botanische, klim, rambler, bodembedekkende en park of heesterrozen. Deze opsomming maakt het voor de meesten niet gemakkelijker. Welke type heb jij nu in jouw tuin. Troost je; de meeste rozen in de particuliere tuin zijn tros of grootbloemige (theerozen) en klimrozen. Poeh, dat valt dan weer mee.
Hoe nu snoeien:
Eerst zoek je het dode hout zo laag mogelijk bij de grond af. Dood hout ziet er bruin en verdroogd uit. Als jij twijfelt of een takje leeft of dood is, kan je met je nagel proberen om een stukje van de bast af te krabben. Bij dood hout lukt dat al bijna niet. Is het hout eronder ook bruin dan is de tak dood, is het groen eronder dan leeft de tak nog. Nou weet iedereen wel dat rozen tot op drie ogen terug geknipt moeten worden maar wat is nu een “oog”?

Een oog is een rood “bultje” op de tak; een knopje wat gaat uitlopen. Deze ogen zitten bij de Roos spiraalsgewijs om de tak. Ik vind het altijd een heel gedoe om van iedere tak uit te gaan zoeken wat het derde oog precies is. Wat ik veel belangrijker vind is dat het oog waarboven ik afknip naar buiten wijst. Omdat dit oog gaat groeien en een nieuwe tak gaat vormen, wil ik dat deze nieuwe tak naar buiten gaat groeien en niet naar binnen. Een Rozenstruik moet namelijk “open”groeien” zodat de struik snel kan drogen na regenval (of sproeien). Kan ze niet snel drogen dan verhoogt dat de kans op schimmel zoals sterroetdauw. Zo’n derde oog bevindt zich meestal op ongeveer 12-15 cm boven de grond. Dus zorg ervoor dat het oog waarboven jij afknipt naar buiten wijst en niet naar binnen. Liever een tak dan afknippen op 8 cm boven de grond dan 15 cm als dit ervoor zorgt dat het oog naar buiten wijst. He, he, dat is alweer een heel verhaal. Bevinden zich in jouw struik nog takken van het vorige jaar die naar binnen zijn gegroeid, knip die dan ook weg. Deze methode geldt voor trosrozen en grootbloemige rozen.
Heb jij een stamroos dan is de snoeimethode hetzelfde. Immers hier gaat het meestal om tros of grootbloemige rozen die op een stam zijn geënt.

Nu heb ik voor jullie nog de klimroos:
Eigenlijk zijn klimrozen vaak ook tros of grootbloemige rozen maar van een type die hoger worden. Bij mij snoei ik de klimrozen vaak als volgt: Ik probeer de roos slechts 5 stammen te laten hebben die waaiervormig geleid zijn. Deze 5 takken hebben vele zijtakken. Die zijtakken snoei ik terug tot ook weer ongeveer 12-15 cm van de stam, ook weer direct boven een oog. Als jouw klimroos tegen een muur of wand geleidt is dan moet je overwegen boven welk oog jij afknipt. Als een oog naar buiten wijst, zal de nieuwe tak ook naar buiten groeien en misschien is hier helemaal geen plaats voor omdat jouw pad of terras erlangs ligt. In zo ’n geval knip ik af boven een oog dat naar boven of soms zelfs naar binnen wijst. Vergeet ook de klimrozen niet te voorzien van gedroogde koemest. Klimrozen hebben het vaak moeilijk omdat ze tegen een muur staan, vaak in een strookje tussen woning en pad en vaak ook nog in wit zand. Klimrozen bloeien ook het beste op 1 jarig hout. Dit bereik je door ze te snoeien zoals ik genoemd heb. Ook is het van belang om de dragende takken (weet je wel die 5 takken) als die erg oud worden te vervangen. Zo kan je bv.. ieder jaar 1 of twee van deze dragende takken tot de grond afknippen. De roos zal dan nieuwe takken vormen. Dit zullen er meer zijn als de twee die je afgeknipt hebt. Hou de sterkste twee over en leidt deze weer netjes naar boven en knip de rest af. Het volgende jaar herhaal je dit bij de overgebleven, oude takken.

Voor de mensen die Ramblers in de tuin hebben staan. Ramblers kunnen behoorlijke wildemannen worden. Groeien ze langs pergola ’s dan kan je er nog wel een beetje bij maar groeien ze in bomen en zijn 6 meter of langer, ja wat dan? Als je erbij kunt, kan je Ramblers wat mij betreft snoeien als klimrozen. Ze bloeien ook op éénjarig hout dus dat vormt geen probleem. Groeien ze echter in bomen: ja dan kan je ‘m: of laten gaan en de natuur haar werk laten doen of proberen ze eens in de zoveel jaar terug te snoeien en/of uit te dunnen.
Bij elkaar is dit weer veel studiemateriaal. Mocht het nou te ingewikkeld voor jou zijn, weet dan dat ik jou kan een keer kan begeleiden door het voor te doen in jouw tuin. Ik laat het jou zelf doen totdat ik zie dat jij het beheerst. https://www.mdc-tuinontwerp.nl/schetsadvies-en-tuincoaching/