Wanneer is het plantseizoen en wanneer kan je planten:

Deze vraag wordt mij heel veel gesteld. Tegenwoordig lijkt mij dit voor de mensen niet zo gemakkelijk meer als vroeger. Toen wist iedereen wel dat als het blad van bomen en struiken af gevallen was dat er volop verplant kon gaan worden. Tegenwoordig heerst er verwarring misschien wel omdat er zoveel in potten en potjes aangeboden wordt.

Er zit een verschil tussen verplanten en aanplanten. Klinkt gek maar het is wel zo!

Aanplanten kan je tegenwoordig voor veel planten, bomen, struiken namelijk het gehele jaar door. Als een plant in een pot gekweekt is, kan deze namelijk ieder moment van het jaar de grond in, behalve als het vriest natuurlijk. Deze gekweekte vormen hebben een compacte kluit gevormd. Zij verliezen geen wortel als deze aangeplant worden en kunnen zo verder groeien in de grond.

Anders is het als je bestaande struiken of bomen gaat verplanten. Zij verliezen tot soms wel 95% van hun wortelgestel en overleven de ingreep vaak niet of het worden in het beste geval  “zielige” exemplaren.  Met deze planten moeten je echt wachten totdat al het blad eraf is in het najaar. Als je het mij vraagt: een boom die langer dan 2 jaar in de grond staat, is niet meer te verplanten. Ook niet in het plantseizoen als het blad eraf is. Wel kan je proberen deze boom voor bereiden op de ingreep. Een jaar voor het verplanten steek je in een cirkel van zo’n 80 cm middellijn de wortels door. Op die plaats kan je wat potgrond aan de grond toevoegen. De boom gaat dan nieuwe haarworteltjes vormen waar ze het overplanten mee kan overleven.

Vaak zie ik bij verhuizing mensen bomen uit hun tuin mee sjouwen naar hun nieuwe stek, bomen die veel te lang op 1 plaats gestaan hebben. Zij hebben hun rug voor niets gemolesteerd omdat ik al weet dat de boom niet gaat overleven. Dus reageer ook niet op advertenties waarin particulieren hun boom aanbieden die al jaren in hun tuin staan. De boom gaat het echt niet doen!

Dus bomen en struiken die niet lang op 1 plaats hebben gestaan zijn te verplanten mits ze een goede verzorging krijgen en ze verplant worden als het blad gevallen is en voor dat het nieuwe blad eraan is gekomen.

Struiken hebben een wat betere overlevingskans dan bomen omdat zij immers wat minder ver van de stam af wortelen. Hierbij wel opgemerkt dat de ene struik niet de andere is en bladhoudende struiken weer minder kans hebben dan bladverliezende. Grote struiken maken een kans als ze tot c.a. 40 cm boven de grond afgezaagd worden alvorens ze verplant worden. Ook deze als het blad eraf is.

Ook voor vaste planten en grassen geldt dat als je ze wil verplanten ze extra zorg willen krijgen. Vaste planten zijn wel gemakkelijker als bomen en struiken en passen zich nog best wel snel aan. Vaste planten kan je verplanten of scheuren in september. Dit omdat de planten in de dan nog warme grond voor de winter nog aangroeien. Toch moet je hierbij ook oppassen. Het beste tijdstip is  de vroege ochtend of de avond, het moment dus dat er weinig of geen sapstroom is. Hierbij adviseer ik wel om zoveel mogelijk van het loof af te knippen zodat er weinig verdamping plaats vind. Houdt de planten goed bij met water. De zomer is niet aan te raden om deze planten te verplanten maar als jij goed weet wat jij doet dan is het ook nog wel mogelijk zeker als je het weerbericht in de gaten houd en niet verplant als het 35° wordt en twee weken droog blijft.