voorjaar bemesting:

Nadat we enkele weken geleden de vaste planten, grassen en heesters die op eenjarig hout bloeien hebben terug gesnoeid is het nu (c.a. derde week van maart) tijd om de borders en het gazon van de jaarlijkse gift organische mest te voorzien.
Er bestaan 2 soorten bemesting: kunstmest (meestal specifiek toe te passen bv. na een bemestingsadvies n.a.v. een grondmonster) deze bedoel ik nu niet. Het gaat mij om het verhogen van het organische stof gehalte van de grond. Dit gehalte is van belang i.v.m. het vochtregulerende vermogen van de grond oftewel hoeveel vocht kan de grond vast houden. Vocht is uiteraard belangrijk voor de planten dat snapt iedereen maar de plant is ook afhankelijk van het vocht i.v.m. het kunnen transporteren van voedingstoffen naar de verschillende delen: bladeren, takken bloemen en zaden.
Bekende organische bemestingen zijn: stalmest en compost. De laatste soort is gemakkelijker te verwerken en te doseren. De grond heeft per jaar ruwweg zo’n 1 a 2 cm compost nodig. Dit komt in de praktijk neer op c.a. 1 a 2 m3 per 100 m2. In compost zitten naast de organische stof ook veel voedingstoffen die ten goede komen aan de planten. Dit is na de jaarlijkse gift ook goed te merken door een extra, gezonde groei-impuls.
Ook het gazon moet u niet vergeten. Ook hierop kunt u gerust een laagje van c.a. 1 cm compost verstrooien. Hierbij moet u wel denken om het gelijkmatig te verdelen b.v. met de achterkant van een hark. Let er ook op dat na een stevige bui het laagje compost kan gaan “plakken” een modderige laag over het gazon gaat vormen waardoor het gras verstikt. De eerste dagen dus even in de gaten houden en evt. nog weer losharken.
Gazon dat in maart van compost voorzien wordt groeit snel door de compost heen. Het bodemleven in de grond maakt uw werk af, dat is wel handig. Meestal is er na zo ’n twee weken niets meer van de compost te zien en kunt u het gazon weer gewoon gaan gebruiken. Wel is te zien dat het gras een mooie intense kleur heeft gekregen, dat mos verdwijnt en kale plekken vanzelf dicht groeien.
Door deze compostgift aan het gazon geeft u organisch materiaal terug wat tijdens het maaien vaak verdwijnt.
Als u de moeite van composteren kunt opbrengen, wordt u de rest van het jaar beloond door een betere en gezondere groei van al planten incl. uw gazon. Als mensen mijn tuin bezoeken zeggen ze altijd dat alles zo prachtig erbij staat omdat ik er veel verstand van heb. U weet inmiddels dat ik ieder jaar in maart 4 m3 compost over mijn tuin verspreidt en ja……….. ik heb er ook verstand van maar dat alleen groeien planten niet van!
Voor verder behandeling van gazon verwijs ik u naar een eerder artikel in mijn blog.