de “tuinkamer”

 

mooi doorzicht
tuinkamer

Waarom een tuinkamer?

Als jij een tuinkamer wil aanleggen, moet je een aantal zaken goed overwegen. Bij de inrichting hiervan zijn er veel meer zaken belangrijk als bij anderen typen tuinen. Over het algemeen gaat het over kleinere tuinoppervlakten of gedeelten van groteren percelen. De belijning in een dergelijk tuin is van grote invloed op het eindresultaat. Belangrijk zijn de zichtlijnen binnen de tuinkamer. De belangrijkste zichtlijn is die vanuit jouw woonkamer. Immers wij leven in Nederland en dus beleven wij onze tuin zeker 99% van de tijd binnen i.p.v. buiten. Dit kan dan een reden zijn, zeker als je over een kleinere tuin beschikt om “binnen” naar “buiten” door te trekken waardoor de tuin een verlengstuk wordt van jouw huis.

tuinmeubilair
lounge in eigen tuin

Waar moet je op letten:

Hiervoor maakte  ik al melding van zichtlijnen die belangrijk zijn binnen een tuin. Hierbij kan je denken aan positieve zichtlijnen maar er zijn er ook die je niet zo graag zou willen ervaren n.l. de storende zichtlijnen. Dit zijn b.v. zichtlijnen  die jouw privacy verstoren zoals  “inkijk” van buren of overburen.    De positieve zichtlijnen moeten we dus koesteren en de storende zichtlijnen onderbreken.

Het zal jou duidelijk zijn dat je geen muren of wanden, jouw positieve zichtlijn moet laten verstoren. Verzin een mooi kijkobject op het einde van deze zichtlijn b.v. een mooie vaas, beeld of andere decoratie. Een bankje is ook een goede keuze.

Storende zichtlijnen kan je onderbreken door b.v. een boompje of pergola. Dit hoeft niet, zoals vele mensen doen, pas op het einde van jouw tuin geplaatst te worden want als jij jouw oplossing  naar achteren schuift, zal deze ook hoger moeten zijn. Veel mensen plaatsen leibomen achter in de tuin. Dat raad ik af omdat jouw tuin hierdoor veel kleiner gaat lijken en op een “bak” gaat lijken.

gestukadoorde muren
tuinmuren verdelen de tuin in kamers

Wat leuk is in een tuinkamer is een onderverdeling van ruimte, net zoals binnen in jouw woning. Een leuke overgang van de ene naar de andere ruimte maakt de gehele tuin aantrekkelijk. Eigenlijk moet jouw tuin een zodanig sfeer hebben dat je als je thuis komt van jouw werk eerst doorheen wil lopen. Dan past de tuin bij jou en heb jij goede keuzes gemaakt. Onderverdelingen in tuinen kan je maken van hagen, wanden of gemetselde muren. Als je deze objecten “transparant” maakt, b.v. een toogmuur kan deze meteen dienen als instrument tegen inkijk en heb je dat probleem al opgelost. “Transparantie in de tuin” zorgt er meteen voor dat je overal in de tuin doorzicht blijft houden op de andere ruimtes in de tuin.

Je kunt elementen die je in jouw woning hebt gebruikt terug laten komen in de buitenruimte. Zo kan je b.v. kleuren, muren of elementen terug laten komen. Als je een glas pui hebt tot aan de grond is het misschien leuk om de vloer door te laten lopen. Je kunt ook enkele kubusvormige plantenbakken in een reeks verspreiden over buiten naar binnen b.v. 4 bakken op gelijke afstand waarvan twee buiten en twee binnen.

regenmuur
open haard bij terras

Er zijn enkele ‘handvaten” bedacht door De Tuinen van Appeltern.

  1. de verhouding verharding/groen moet 1:3  zijn
  2. 50% van de beplanting moet hoger zijn dan 90cm
  3. Privacy moet gewaarborgd zijn
  4. Je moet een tuin ontwerpen die je ook kan onderhouden

T.a.v. punt 1: dit valt met een kleinere  tuin niet mee dus voor onze tuinkamer moeten we naar foefjes grijpen die zorgen dat deze toch sfeer en ruimtelijk wordt. Gebruik van pergola, kleine boompjes, bakken e.d. kunnen hierbij van pas komen

T.a.v. punt 2: In onze tuinkamer gaan we sowieso met elementen de lucht in: pergola, muren, hagen etc. ook snoeivormen kunnen hier hun diensten bewijzen. Denk b.v. aan  zuilvormige beuken of Toscaanse Cypres

water in de tuin
mooi doorzicht

T.a.v.  3:  over de privacy hebben we het al gehad. Ik kan nog toevoegen dat je storende lijnen pas moet gaan tackelen als je weet welke storend zijn. Dit weet je pas als je weet waar jouw terrassen komen. Daar kunnen lijnen storend zijn. Op plaatsen waar je niet lang vertoefd is dit niet over veel minder van belang. Je hoeft de tuinkamer dus niet vol te bouwen met hoge obstakels. Alleen waar het nodig is en dan nog subtiel!

T.a.v. punt 4:  Je kunt nog een dergelijk mooi tuinontwerp hebben maar als jij maar twee uur tijd hebt in de week en jouw tuin gaat 10 uur kosten dan zal je niet gelukkig zijn met jouw tuin. Let hier dus goed op!

Mijn ervaring leert overigens wel dat als jij een tuin hebt die bij jou past, jij meer tijd aan jouw tuin gaat besteden maar alles met mate.

Wat zijn de kosten:

Een tuinkamer kost per vierkante meter meestal een stuk meer als een gewone tuin. Ik zeg meestal:

“ als je een tuinontwerp hebt waarbij alles op de grond blijft, dus alleen verharding, gazon en border dan ben je het goedkoopst uit. Ga je de grond in of erboven uit dan gaat het geld kosten”. Een verdiept of verhoogd terras kost meer als een terras op peil bijvoorbeeld.

muur met pergola en tuinverlichting
transparante muur

Als jouw tuinontwerp klaar is moet jij je afvragen hoe deze gerealiseerd kan worden. Ben jij zelf handig dan is het verstandig om jouw mogelijkheden aan jouw tuinontwerper door te geven. Hij of zij kan dan rekening houden met jouw vaardigheden en een ontwerp maken dat jij zelf kunt aanleggen. De opdrachtgever van de tuin van de illustrerende foto’s is heel handig en heeft de tuin in overleg met mij geheel zelf aangelegd.

Heb jij die handigheid niet dan zal jij je toevlucht moeten nemen tot een goed hoveniers bedrijf. Niet alle hoveniers kunnen een tuinkamer aanleggen omdat ze daar niet vaardig genoeg voor zijn. Wat betreft de kosten: heel ruwweg gezegd kan je zeggen dat als jij zelf de tuin aan gaat leggen er een besparing van 50% op de totale kosten zal zijn.

Nou ik hoop jou met dit verhaaltje een beetje in de richting van jouw tuinkamer heb gebracht. Mocht jij hier meer over weten, neem dan gerust contact met mij op.