Stek jouw favoriete roos uit de bos bloemen die jij hebt gekregen met jouw verjaardag.

Gooi jouw bos bloemen niet zomaar weg:

Als je een mooie bos bloemen hebt gekregen bijvoorbeeld voor jouw verjaardag dan is er nog wel iets mee te doen nadat de bloemen zijn uitgebloeid. Vaak is er met dat troosteloze bosje nog wel wat te doen.

Vind jij bijvoorbeeld die prachtige mooie roos die erin verwerkt zat wel iets om te hebben in jouw tuin dan is dat mogelijk. Je neemt dan stekken van de rozentakken. Moeilijk is het niet en je kunt het gemakkelijk proberen want het kost helemaal niets!

Hoe stek je zo’n roos:

Het beste lukt dit vanaf eind juni tot half augustus.

Neem een tak, knip het onderste gedeelte van de tak af c.a. 4 cm, knip het bovenste gedeelte van de tak weg. Je houd dan ongeveer  20 a 25 cm over. Haal voor de zekerheid al het blad eraf. Ik heb in mijn tuin een hoekje met lichte schaduw. Immers als de zon er de hele dag op staat te branden, zal het minder gemakkelijk worden. Steek nu de stekken enigszins schuin in de grond. Grote kans dat na een paar weken aangroei plaats vind en de eerste blaadjes zich gaan ontwikkelen. Laat de stekken gewoon de hele winter op dit plaatsje staan en verplant ze in april naar de door jouw uitgekozen plaats in jouw tuin. In de zomer zal jouw favoriete roos bloeien en het genieten kan beginnen.

Je kunt ook stekken in potjes of bakken met een plastic kap erover maar op een goed plaatsje in de volle grond gaat ook prima mits je wel af en toe controleert of bij droog weer de grond nog vochtig is rondom jouw stekken

Als je bij de kweker een roos koopt zal deze altijd geoculeerd zijn. Dit wil zeggen dat de roos geënt is op een onderstam van een wilde roos zodat ze betere wortels zou hebben. Mij blijkt in de praktijk echter dat rozen die ik gestekt heb niet onderdoen voor de geënte van de kweker.

Naast rozen kan je ook vast planten uit uw bossen bloemen proberen te stekken. Floxen, Schildpadbloem etc. doen het meestal ook geweldig. Als de vaste plant maar een stevige steel heeft is de kans groot dat het jouw gat lukken. Je weet dan in ieder geval wat voor een bloemen er aan de door jou gekweekte plant gaan komen. Succes ermee!