Kantopsluiting voor uw eigen gevormde verharding: doe het zelf

Kant opsluiting voor uw eigen gevormde verharding: doe het zelf

Als je creatief bent en een eigen vormgeving wilt voor jouw terras of paadje in de tuin, wordt het al gauw lastig om een kantopsluiting hiervoor te vinden. Fabrikanten gaan uit van bestaande verhardingen die zij zelf leveren en leveren hiervoor ook de prefab kantopsluiting zoals de bekende betonbanden. Voor cirkelvormige terrassen kan je bij de fabrikant, als je de goede middellijn opgeeft nog wel “gebogen” opsluitbanden bestellen maar buiten die vormen houdt het ook meteen op. Dan zal je zelf wat moeten bedenken.

Een oplossing die al jouw, zelfs al te dwaze vormen, naadloos kan opsluiten ligt in het zelf gieten van betonnen kantopsluiting tegen de al geplaatste verharding aan. Je graaft een smalle sluif, laten we zeggen ongeveer 6 tot 8 cm breed naast de verharding  van c.a. 12 cm diep. Vervolgens meng je zelf beton (dat is het goedkoopst). Dit doe je in een verhouding 1 staat tot 2 staat tot 3. De 1 staat dan voor cement, de 2 voor metselzand en de 3 voor betongrind. Als je met de hand mixed dan is het gemakkelijker als je zo’n fijn mogelijke betongrind aanschaft b.v. parelgrind met een doorsnede van zo’n 12 mm. Mengen kan je in een oude kruiwagen met een oude schop. Daarna kan je er water bijvoegen. Doe dit in stapjes want voor dat je het weet heb je een “verzopen” mengsel. Het beton is precies goed als ze lekker smeuïg waardoor ze goed kan uitvloeien.

Schep voorzichtig het beton in jouw uitgegraven sleuven naast de bestrating. Als je helemaal zeker wilt zijn van een sterke constructie  dan kan je er nog een staaf betonijzer, 7 mm in het midden indrukken. Aan de bovenkant smeer je het beton schuin af richting bestrating. Als het beton uitgehard is kan je de aarde tot tegen jouw mooie terras werken zodat jouw eigen gemaakte, betonnen afsluiting zijn werk doet zonder dat we deze zien.