Is jouw tuin diervriendelijk?

Is jouw tuin diervriendelijk?

Je kan zoveel doen om dierenleven naar jouw tuin toe te halen. Niet alleen hartstikke leuk om naar te kijken maar ook goed voor evenwicht in het natuurlijke proces in jouw tuin.

drinkwater:

Zo maak jij jouw tuin diervriendelijk door ervoor te zorgen dat zoogdieren en insecten kunnen drinken. Dit kan heel eenvoudig maar je kan natuurlijk ook uitpakken met natuurlijk ogende en gemakkelijk bereikbare drinkplaatsen. heel belangrijk is dat dieren deze drinkplaats ook weer kunnen verlaten zonder te verdrinken. Dat zou minder diervriendelijk zijn. Zo heb ik in mijn tuin een “reuze drinkbak” waarin een water brubbel is opgenomen. Onder dit terras is een vat ingegraven. Met een pomp wordt water via gletsjer keien in de drinkbak gepompt om vervolgens weer terug te stromen naar het reservoir. Overdag gebruiken vogels deze plas als drinkbak maar ook om lekker in te badderen. Ook kikker posteren zich graag tussen de gletsjerkeien om van daaruit insecten te vangen. ‘s-avonds is de drinkbak gereserveerd voor o.a. de egel. Deze komt hier lekker drinken op een veilige manier. Het water is niet dieper dan zo’n 4 cm dus verdrinken zal de egel niet.

natuurlijk voedsel:

Water is slechts 1 aspect waarmee je dieren naar jouw tuin kunt lokken. Planten geven natuurlijk voedsel. Zo kan je bomen en struiken in jouw tuin plaatsen die heerlijke bessen dragen voor de vogels en andere dieren zoals de eekhoorn. De tuin wordt zo niet alleen diervriendelijk door het voedsel maar geeft ook beschutting voor allerlei dieren zodat ze veilig in jouw tuin kunnen verblijven. Dieren zorgen ook voor een evenwicht in jouw tuin. Kikkers eten o.a. muggen en dat is voor ons weer fijn. Egels eten weer kikkers en zo gaat dat weer verder. Uiteraard lokken bloemen ook veel insecten naar jouw tuin. De zogenaamde “drachtplanten” zullen veel bijen en vlinders aantrekken. Zij zorgen voor bestuiving van onze bloemen waardoor er zaad ontstaat. Zo zijn insecten op twee manieren van nut voor jouw tuin. Ten eerste dus de bestuiving en ten tweede zorgen ze voor voedsel voor de vogels die in de winter zeer weer tegoed kunnen doen aan de zaden die door de bloemen zijn gevormd. een vogel zal een insect ook graag verschalken hoor. Hang ook eens wat insecten kasten op maar ook broedhuisjes voor vogels. Zo haal je natuurlijke bestrijding van b.v. rupsen in jouw tuin.

Door diervriendelijk te tuinieren help jij de natuur maar ook jouzelf want wat is is er nou gezelliger dan zoemende bijtje, fladderende vlinders of zo’n avondgast als de egel die bij jou uit de drinkbak komt drinken.