Hoe houd je een gazon mooi bij warmte en droogte?


Hoe houd je een gazon mooi bij warmte en droogte? Op de eerste plaats is het belangrijk om te weten op wat voor een grondsoort het gazon ligt. Een schrale zandgrond is heel anders dan een vette kleisoort. Toch kunnen beiden grondsoorten problemen geven bij droogte. Zandgrond zal eerder uitdrogen dan kleigrond, omdat de laatste veel langer vocht kan vast houden. Van de andere kant wordt gazon op een kleigrond bij veel betreden veel harder waardoor de wortels van het gazon een beetje in de bovenlaag blijven hangen waardoor ze net zo snel last van droogte kan krijgen als het gazon op zandgrond.

Als je weet dat het gazon “kwetsbaar” is in jouw tuin, zet dan de stand van uw maaimachine wat hoger. Op die manier krijgen de grassprieten wat meer weerstand en dekken ze de bovenste laag wat meer af zodat er wat minder vocht verdampt. ook je maaigedrag is van cruciaal belang. Uit de praktijk weet ik dat de meeste mensen een “mooi geschoren gazon” erg fraai vinden. Op zich kan dat wel, maar dan moet je wel frequent maaien. De meeste mensen hebben vaak geen tijd om te maaien en maaien dan op enig moment ineens de lengte van 8 cm naar 2 cm. Daar kan gazon echt niet tegen, zeker niet als het droog en warm weer is. 2 a 3 x per week maaien is het beste.

Als het gazon veel belopen wordt, is het van belang om een paar x per jaar te verticuteren. De bovenste laag wordt dan los gekrabd en de wortels van het gras worden doorgesneden. Dit verticuteren doe je het best als het niet te warm en droog is. Als je week na het verticuteren gazonmest geeft, bijv. van Ecostyle, dan weet ik zeker dat je na 2 weken een prachtig mals gazonnetje hebt liggen. Mocht het na het bemesten niet regenen, dan is het wenselijk om even flink te sproeien, zodat de meststof beschikbaar komt aan het gras. U zult wel merken dat het gras harder gaat groeien. Je zult uw maaifrequentie wel hierop aan moeten passen maar de mensen die echt van een prachtig gazon houden, hebben het hier vast voor over. Bovendien heeft jouw lichaam gratis beweging en hoef je een keer niet naar de sportschool. Succes!