Harde, ondoordringbare grondlagen

Harde, ondoordringbare grondlagen kunnen een onbezorgd genieten van jouw tuin behoorlijk in de weg zitten.

Om deze reden, begin ik vaak bij de intake voor een tuinontwerp al over dit onderwerp. Ik kan immers een geweldig tuinontwerp maken maar als door de hovenier die jouw tuin aanlegd dit onderwerp genegeerd wordt, heb je de poppen aan het dansen.

Uit de praktijk weet ik dat , om prijstechnische redenen flink bespaard wordt op de post grondwerk. Jij als klant ziet toch niet wat er onder de grond zit. Deze hoveniers kapen daarom met een offerte die een paar duizend Euro goedkoper is de opdracht weg van bedrijven die kwaliteit wel hoog in het vaandel hebben staan. Bedenken dat jij als klant niet ziet wat er zich onder de grond afspeelt is een grove misvatting! Het eerste jaar na de aanleg van de nieuwe tuin ontdek jij vanzelf dat de planten het niet goed doen of zelfs afsterven! Zeg nu eerlijk; wat is een tuin nou zonder mooie beplanti ng? Daarnaast zal de bestrating ook gaan verzakken en/of in de winter op gaan vriezen.

Vandaag ben ik gaan kijken naar een tuin die vorige week is opgeleverd. Onderweg er naar toe regende het even flink. Tot mijn verbijstering zag ik dat de borders en het gazon onder water stonden. Deze klant heeft dus ondanks mijn waarschuwingen en voorlichting toch gekozen voor de goedkoopste hovenier. Ik snap hier helemaal niets van. Op de eerste plaats dat de klant mijn aanwijzingen in de wind slaat maar vooral dat er hoveniers zijn die zulk broddelwerk kunnen afleveren!

Ik geef in mijn workshops over het grondwerk ter vergelijking aan dat je een tuin zonder fatsoenlijk grondwerk, kunt vergelijken met het bouwen van een huis zonder fundatie. Dit is toch niet voor te stellen.

Deze mensen moeten nu ervaren wat het betekend om een tuin te hebben met ondoordringbare lagen in de grond.