gratis bemesting…..

Over het algemeen hoor ik van mensen dat ze van een nette tuin houden. Afgelopen week heb ik een vriendin geholpen in haar tuin. Alle blaadjes en alles wat afgeknipt werd moest in de Kliko gegooid worden. Wat ik ook zei en wat ik ook deed daar was geen discussie over mogelijk. Ja, ja, de wet van interpretatie en van veilig voelen gaat voor de rede en logica want de rede zegt heel iets anders.
In de natuur lopen geen kabouters. Hooguit kabouters die schilderen maar ik heb ze nog nooit gezien, laat staan dat ik ze aan het werk heb gezien. Dus kabouters die ‘s-nachts jouw borders komen bemesten zijn er ook niet. In de natuur, zorgt de natuur voor zichzelf. Dit betekent dat al het plantmateriaal (organisch materiaal) op dezelfde plaats blijft. In dit materiaal zitten de bouwstoffen die de plant zelf heeft geproduceerd en weer nodig heeft als ze na de winter weer gaat groeien.
Wat doen wij in de tuin: precies, weghalen en afvoeren. Jij put jouw plantenĀ  uit en die zien er na een tijd niet florissant meer uit. Daar komt dat van. Kijk maar eens naar jou zelf als jij een tijd geen eten krijgt. Wat doen wij dus; gratis materiaal weggooien en bij de tuinwinkel voor dure Euro’s bemesting bijkopen (tenminste dat moeten we dan maar hopen).
Het beste is dus om al het plantaardig materiaal in de tuin te laten. Dit kan via een omslachtige composthoop maar je kan de planten ook in stukjes knippen en ter plaatsen laten vallen. Immers ik zei al dat planten het liefst zichzelf opeten. Hiernaast mag een zakje compost iedere jaar toch niet ontbreken. Wij verwachten immers meer van de natuur omdat wij zo’n super borders verwachten. Je kan jouw planten dus met de (elektrische) heggenschaar laagje voor laagje van boven naar beneden afsnoeien. Je zult zien dat dit organisch materiaal zo slinkt, verteerd en opgenomen wordt door de planten. Lang hoef je er dus niet tegen aan te kijken. Zo’n laagje ‘haksel” heeft nog meer functies. Het beschermt de grond tegen de harde neerslag waardoor deze dus niet “dicht slaat”. Het houdt kieming van onkruid tegen maar wat ik ook heel belangrijk vind is dat het goed is voor het bodemleven in de grond en dat is dus ook weer goed voor jouw planten maar ook voor andere dieren in jouw tuin zoals vogels.
Mijn vlinderstruik ziet er nu dus zo uit: in stukjes geknipt onder de struik. Als je even tegen zo’n blilk kunt dan wordt jij door deze struik dankbaar beloont in de zomer. Ik wel in ieder geval!