geel gazon bij droogte

Een geel gazon bij droogte is niet fraai maar niet per se ongezond. Jouw gazon kiest ervoor zichzelf te verdedigen tegen de droogte en trekt al; het vocht terug naar de wortels van de plant. Als het weer gaat regenen zal het gazon vanzelf weer groen worden.

Wilt jij je gazon echter groen houden: zet u maaimachine op de hoogste stand zodat de plant bij maaien niet al teveel beschadigd wordt. Een dicht gazon met lang gras is veel beter in staat om zichzelf te beschermen tegen de zon. De grassprieten maken voor elkaar schaduw en beschermen elkaar dus. Meer groen in de spriet betekend ook meer assimilatie zodat de voeding voor de plant (grasspriet) beter doorgang kan vinden. 

Sproei met mate. Dit wil zeggen 1 a 2 keer per week maar dan wat langer zodat de ondergrond diep nat wordt. Je voorkomt zo “luie” wortels . Verticuteren of  bemesten in periode van extreme droogte zoals nu op dit moment moet ik sterk afraden.

Een geel gazon is overigens dus geen ramp.

Als de droogte voorbij is, kan je weer gaan werken aan de conditie van het gazon. Langzaam mag de maaimachine weer op een lager stand en kan je een langzaam werkende meststof toevoegen. Evt. kan je in september dan nog een keer verticuteren maar doe dit dus ruim voordat het groeiseizoen is afgelopen. Een jaartje verticuteren overslaan is beter dan een gazon pesten op een moment dat het aan het herstellen is.