Gazondonderhoud

Mensen zien graag in hun tuin een mooi, strak gemaaid gazon dat blaakt van gezondheid. Dit is heel goed mogelijk mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.
Zo zal eerst de basis voor een gezond gazon gelegd moeten zijn. Staatjes gras groeit overal maar de verfijnde rassen in een sier gazontapijt stellen toch hele andere voorwaarden. Ten eerste verlangt mooi gazon een luchtig, doorlatende en voedzame grond. Het beste wordt een gazon in de zon gesitueerd. De meeste grassen verlangen nu eenmaal veel licht. Heeft u veel schaduw, vraag dan naar gazon dat ontwikkeld is om wat donkere groeiomstandigheden voor lief te nemen.
Bemesten kan met twee soorten gebeuren. In maart kan een gift van organische bemesting geven worden. Deze meststof, zoals compost of koemest, bevat veel humus wat weer goed is voor de structuur van de grond. In de groeiperiode van april tot en met oktober kan bij gemest worden met zgn. anorganische bemesting. Dit zijn de meststoffen in pakken of zakken van de bekende merken. Het beste is om een langzaam werkende meststof te kiezen die bv 3 maanden werkt. U kunt dan volstaan met het bemesten in april/mei en augustus/september.
Bijna 100% van de gazonbezitters maaien hun gazon veel te laag. Men denkt alleen op deze manier tot een strak gazon te kunnen komen, gelijk aan een golfveld. Men vergeet hierbij dat de door voeding van een golfterrein vele malen beter gebeurt (meestal computergestuurd) en dat het aantal maai beurten per week ook veel hoger ligt. De meeste mensen maaien hun gazon slecht 1 x per week. Het gras is in een week tijd flink lang en onregelmatig en wordt dan ineens terug geschoren tot een cm lengte. Dit kan gras zeer slecht verdragen. Het eerst kunnen we dit gaan zien aan de grasranden. Daar ontstaat i.p.v. gazon, mos. Stel de maaimachine dus liefst in op 3 cm. Probeer een keer meer in de week te maaien en zorg dat uw maaimachine bij de laatste maai beurt voor de winter op de hoogste stand staat ingesteld. Zo heeft uw gras in de winter ook meer weerstand tegen de extreme omstandigheden.