Etagebeplanting: Bollen voor verwildering in uw tuin aanplanten zorgt voor een vervroeging van het bloei seizoen van zeker 2 maanden!

Bijna iedere tuinbezitter is gek op bloemenpracht. Ben jij ook zo iemand en kan jij niet wachten totdat de eerste bloemknoppen na een lange troosteloze winter in jouw tuin verschijnen dan zijn bloembollen voor verwildering een goede optie.

Als ik beplantingsplannen maak, sla ik altijd voorjaarsbloeiende vaste planten over. De reden hiervoor is dat ik deze plantensoorten veel te kort vind bloeien. Ze nemen, niet bloeiend, het hele jaar ruimte in beslag van planten die op het moment dat het er toe doet, de zomer, wel zich van hun mooiste kant laten zien.

In plaats van voorjaarsbloeiende vaste planten, heb ik in mijn tuin op diverse plaatsen in de vaste planten borders bloembollen geplant. Hiervoor heb ik bollen uitgekozen die gemakkelijk zich kunnen handhaven en soorten die op verschillende tijden bloeien. De manier die ik heb gebruikt heb ik afgeleid van Jacqueline van der Kloet. Zij laat zien hoe je gemakkelijk vaste planten en bollen met elkaar combineren kunt. Zij gebruikt de “strooimethode”. Bij deze methode worden bollen soorten bij elkaar gecombineerd waarbij de bloeitijd afwisselend is. Bijvoorbeeld c.a. 15 stuks per soort per vierkante meter. Voor 10 m2 heb je dan ongeveer 150 bollen in 10 soorten. Deze 10 soorten gooi je in een bak en husselt ze door elkaar. Daarna werp je ze willekeurig door de vaste planten border en plant je ze op de plaats waar ze terecht gekomen zijn.  Je kunt er voor kiezen om alleen een witte voorjaarsborder te planten maar natuurlijk ook andere kleuren of “confetti”.

Als je de strooimethode toepast in een bestaande border dan moet je voor 1 keer de vaste planten voor de winter terug knippen omdat je anders je gestrooide bollen niet meer terug vind. Bij een pas aangeplante border, is het strooien en planten van bollen natuurlijk praktischer.

Deze borders laten dan vanaf januari al leven zien. Ik zit rond die tijd meestal te wachten tot de eerste tekenen van leven ontluiken om mij de hoop van het voorjaar te laten herleven. Ik ben dus al blij met de eerste “neuzen” van tulpen die zich uit de grond weten te ontfutselen. Hierna gaat het spektakel beginnen, eerst de vroegbloeiers welke gevolgd worden door de andere latere bloeiers. Dit kan , als je het goed uitgekiend hebt, doorgaan tot eind mei,/begin juni.

De bollen groeien omhoog, bloeien, sterven af en worden tegelijkertijd “ingepakt” door de reeds ontluikende vaste planten. Die hierna het spektakel gaan overnemen, en ervoor zorgen dat de bollen rustig kunnen afsterven (en hun voedsel opslaan) zonder nog in het oog te springen.

Wanneer plant je de bollen? Het beste zo vroeg mogelijk nadat ze op de markt gekomen zijn. Dit kan dus vanaf september. Hoe vroeger hoe beter!  Hoe later je de bollen aanschaft des te meer kans op ingedroogde bollen. Als je bollen aanschaft altijd even controleren of er geen verdroogde bollen in zitten. Het best kan je wat mij betreft de bollen online kopen bij een bedrijf in de bollenstreek. Hier heb je de beste garantie op een goede kwaliteit.

Ben jij inmiddels ook enthousiast geworden dan kan ik je het boekje van Jacqueline van der Kloet van harte aanbevelen. Het boek heet: “kleur Je Tuin” combinaties van vaste planten en bloembollen. Je kunt in haar boek al reeds door haar uitgezochte “recepten” van combinaties vinden. Zo hoef je zelf het “wiel’ niet opnieuw uit te vinden ofschoon achter je PC zelf combinaties uitzoeken ook heel erg leuk is. Wel altijd opletten dat je soorten neemt die geschikt zijn voor verwildering. Immers deze methode is ook voor onze luie tuinvrienden: eenmaal geplant, niks meer aan doen. Gewoon laten staan en ieder jaar komen ze vanzelf weer terug.

etagebeplanting in maart
Kleur Je Tuin