De Prairie Tuin

De Prairie Tuin (onderhoudsvriendelijke tuin)
(Dit artikel is overgenomen van de website van de Tuinen van Appeltern)
De Prairietuin

Vaste planten worden alsmaar populairder maar dat is niet altijd zo geweest. Sterker nog, een tijd geleden werd er heel moeilijk over gedaan.

Het was moeilijk, men wist niet welke planten er gekozen moesten worden, de planten wilden niet groeien of groeiden juist allemaal door elkaar en dan moesten ze ook nog van tijd tot tijd opgerooid worden om ze weer vitaal en binnen de perken te houden. De meeste van die ‘problemen’ zijn terug te voeren op kennis. Door niet te weten wat de specifieke gebruiksmogelijkheden zijn ontstaan fouten met allerlei ergernissen als gevolg.

De Nederlandse kwekerijwereld zag de populariteit dalen en kwam met nieuwe concepten. Kant en klaar borders, kant en klaar mengsels en vooral ook veel tekst en uitleg bij hun gekweekte planten.

De prairieborder is ook zo’n vernieuwend concept dat bedacht is om u te helpen en meer te laten genieten van uw favoriete geuren en kleuren. De prairieborder is daarbij ook nog makkelijk in het onderhoud door de plantwijze en afdekking met granulaatkorrels. Het is mogelijk om een prairieborder naar eigen wens te laten ontwerpen en aanleggen.

Deze tuin in uw achtertuin?
U kent de praktijk als het gaat om de inrichting van uw woning. Is het nu een keuken, badkamer of woonkamer, u laat zich inspireren door het kijken naar de voorbeelden (op locatie, op internet of uit een folder) en kiest daarna een model of soort dat aansluit bij uw smaak en inrichting. Bij de aanschaf van een keuken, wordt het gekozen model verwerkt in een ontwerp die bij u wensen, maar ook in maatvoering die bij u past. Immers is de ruimte in uw huis is vaak anders dan de opstelling die u heeft uitgekozen. Waarom zou dit niet voor uw tuin kunnen gelden? >> Meer informatie

Prairie Garden: wat is het?
Prairie Garden® is een onderhoudsarm beplantingssysteem waarbij een natuurlijk evenwicht ontstaat tussen planten. Het beplantingsconcept wijkt af van de traditionele beplantingswijze, doordat men geen groepen van eenzelfde plant maakt zoals in bijvoorbeeld borderbeplanting, maar de planten over de gehele oppervlakte laat terugkomen in verschillende combinaties.

De combinaties van sterke vaste planten en siergrassen geeft vijf tot zes keer per jaar een volledig ander beeld qua kleur en structuur waardoor de beleving enorm verhoogt. Het beeld is het hele jaar door aan-trekkelijk. Prairie Garden® is een stabiel systeem dat weinig tot geen onkruid toelaat, omdat de planten diep wortelend zijn. De bovenste acht centimeter wordt afgedekt met een laag Prairieva. Hierdoor krijgt het onkruid minder kans van kiemen en lopen de planten eerder uit dan in een traditionele border. Een bijkomend voordeel is, dat de planten dankzij hun diepe wortelgestel en de goede vochthuishouding van Prairieva, geen last hebben van droge zomers.

Het gebruik van prairieplanten geeft goede mogelijkheden, omdat er een doordachte plantenkeuze wordt gemaakt, die na enige tijd weinig onderhoud nodig heeft. Het onderhoud is dus extensief (een derde van de tijd in vergelijking met klassieke vormen van aanplanten). Het onderhoud vindt hoofdzakelijk plaats in de winter (februari).

Voordelen van een prairiebeplanting
Een natuurlijk uitzicht, elk seizoen weer anders

Veel belevingswaarde voor weinig onderhoud
Trekt bijen, vlinders en andere insecten aan
Geen bestrijdingsmiddelen nodig
Geen beregening nodig door het afdekken van de grond met Prairieva

Waar toe te passen
Geschikt voor open, zonnige tuin; er moet zeker een halve dag zon zijn (dus een tuin op het zuiden, oosten en westen gericht) .
Zowel voor grote als kleine oppervlaktes toepasbaar

Ook zijn er ander toepassingen voor het concept Prairie Garden® mogelijk, zoals:

Zorgcentra
Openbaar groen
Landschappelijke tuinen
Parken, bermen en rotondes
Thematuinen en recreatiecentra
Dierentuinen en attractieparken
Kantoor- en bedrijfstuinen
Begraafplaatsen

Persoonlijke noot: Prairietuinen hebben een heel klein nadeeltje: ze beginnen pas echt te bloeien vanaf eind mei. Ze bloeien dan vaak wel door toto in november. Ook in de winter zien ze er door de prachtige silouetten van het afgestorven loof meestal nog heel goed uit. Wilt u echter de bloei nog verder verlengen, dan is het aanplanten van bollen voor verwildering iets voor u. De bollen kunnen tussen de prairieborders geplant worden en gaan vervolgens verwilderen. ook hier heeft u nauwelijks onderhoud aan. Zie ook mijn artikel over bolgewassen verderop in mijn Blog.