De cottage tuin

De Cottage tuin:

Een cottagetuin is een tuin met informele vormen en de beplanting bestaat uit een mix van vaste planten, siergrassen, rozen en fruitbomen of struiken.
Een cottage tuin is een heel persoonlijke invulling van een tuintype waarin liefhebbers romantische ideeën tot werkelijkheid kunnen laten komen. Dit geeft verzamelaars kansen. Omdat dit tuintype informeel is, luistert het meer naar de persoonlijke wensen van de gebruiker. De cottage tuin in Nederland is meestal ook geen echte  tuin zoals we die kennen uit het Britse platteland. Wij hebben namelijk geen cottage maar meestal een gewoon woonhuis. Echte regels voor dit type tuin gelden eigenlijk niet. Wel is het belangrijk dat de grond in orde is

Wat is belangrijk in de cottage tuin:

Het is de “sfeer” die weergegeven wordt in de tuin. Deze sfeer is ontleent aan de echte Engelse plattelands tuin. Heel veel bloemen, geuren en vormen zijn hierin terug te vinden. Het is een sfeer die al onze zintuigen prikkelt en niet alleen ons zicht dus. De sfeer is dus heel belangrijk maar er is meer. De grond moet in deze tuin goed doorvoed en luchtig zijn. Dit was op het platteland vroeger geen probleem. Oude stalmest te over. Ook ligt de cottage garden graag zonnig. Als je ruimte hebt in jouw tuin dan kan je ook een gedeelte van jouw tuin als cottage tuin bestempelen. Dit tuintype is ook heel geschikt om materialen te hergebruiken. Oude hekwerken, bestrating of bijvoorbeeld troggen maken de sfeer alleen maar meer cottage. Met smalle paadjes, kleine doorgangen en mysterieuze poortjes maak je exact de sfeer die een cottage tuin nodig heeft. Als er bij kleine zitjes heerlijk geuren te ruiken zijn dan is het helemaal compleet.

Cottage border:

Heb je niet de beschikking over de ruimte om een echte cottage tuin te maken dan kan je ook borders “cottage” inplanten. Je kan dus van jouw tuin een tuin maken met cottage sferen. Als het je lukt om enkele tuin ruimtes te creeren dan kom je nog dichter in de buurt. Deze borders kan je gebruiken om zo ongeveer al jouw lievelingsplanten uit te zetten. Er zijn veel boeken in de handel om beplanting uit te zoeken maar je kan natuurlijk ook eerst zelf ervaring opdoen. Wat wel belangrijk is dat je naast naar bloemen te kijken ook zoekt op vormen van bladerenen (en bloemen) maar ook op bladkleur en uiteraard bloeitijden. Uiteraard gelden deze aanwijzingen ook voor de echte cottage tuin.

In de cottage tuin kan je kiezen voor beplanting waarbij de bloeitijd over het hele jaar verspreid ligt. De ervaring leert dat voorjaar bloeiende planten vaak heel kort bloeien. Je kan besluiten om deze soorten te weren, tenzij de vorm of de kleur ervan veel sierwaarde heeft. Bollen kunnen de bloeitijd in de cottage tuin flink naar voren halen. Bij bollen, gebruik je eenzelfde vierkante meter 2 keer. De bollen staan immers gewoon tussen de vaste planten gepoot. De bloei in deze borders begint dan ook vaak al in februari. Een goed gemixt assortiment bollen kan bloei geven van half februari tot begin juni. Als de bollen zijn uitgebloeid, moeten ze ter plaatse afsterven. Dat is geen probleem in deze gemengde border omdat op het juiste moment de vaste planten en grassen gaan groeien en daarmee snel het bollen loof aan het zicht zal onttrekken.

 

voorbeelden uit mijn tuin