Wanneer mag ik verplanten

Wanneer mag ik planten verplanten?
Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld en wat mij hierbij opvalt is dat bijna niemand meer weet wanneer het (ver)planttijd is. Dit is waarschijnlijk door de evolutie van gebeurtenissen in de tijd in de vergetelheid geraakt want 30 jaar geleden wist iedereen wanneer het planttijd was. Toen kocht je vaak nog vaste planten, éénjarige en violen op kluitjes uit de volle grond. Deze werden uiteraard nooit aangeboden als het geen planttijd was. Het was dus toen wat gemakkelijker te onthouden.
Verplanten kan, ruwweg, gezegd als de loofbomen in Nederland geen bladeren meer hebben. Als Sinterklaas in het land is tot de paashaas vertrekt mag men ook onthouden.
Vanaf nu kan er naar hartenlust verplant worden of nieuwe planten aangeplant. Over het algemeen kan men zeggen dat nieuwe beplanting die in het juiste plantseizoen aangeschaft wordt ook flink goedkoper zal zijn als vergelijkbare planten buiten het plantseizoen. Dit komt om dat hagen, bomen en struiken op kluit geleverd kunnen worden. Op kluit leveren is een stuk goedkoper dan in containers (potten). Op kluit geleverde planten hebben in de volle grond gestaan en hebben daardoor minder verzorging nodig gehad dan hun broeders in pot. Vaste planten en siergrassen worden tegenwoordig eigenlijk altijd in pot geleverd. De prijs van deze gewassen zal dus niets uitmaken. Over het algemeen wil ik liever een boom die uit de volle grond komt dan een die in container gekweekt is en dat niet alleen vanwege de prijs. Ik vind bomen met kluit vaak ook gezonder en sterker.
Zijn er nu met het verplanten van bestaande bomen en struiken geen risico’s te nemen? Ja zeker wel: als u bomen en struiken al enige jaren in uw tuin heeft staan dan zijn de wortels ver buiten de stam door geworteld in de grond. Als u zo’n plant uit de grond steekt, zal deze het belangrijkste gedeelte van haar wortels, de haarwortels, verliezen. De kans dat deze plant na verplanten af zal sterven is groot. Hoe komt het dan dat bomen en struiken met kluit van kwekerijen wel verplant kunnen worden. Het antwoord is eenvoudig: de kweker heeft deze planten “bekweekt”. Dit houdt in dat de planten 1 of twee maal per jaar rond gestoken zijn. Dit noemt men wortelsnoei. Iedere keer als de wortels gesnoeid zijn, gaat de plant nieuwe haarworteltjes vormen. Zodoende blijft de hoofd kluwen van wortels in de buurt van de stam en bij het uitsteken van de plant, blijft het grootste gedeelte van de wortels intact. De plant kan bij u in de tuin zo verder groeien. Als u deze plant na 4 jaar weer wilt verplanten dan zult u dus hetzelfde als de kweker moeten gaan doen om de plant voor te bereiden op het verplanten. Dit betekend in dat geval ruim een jaar van te voren gaan rondsteken zodat haarwortels in de buurt van de stam ontstaan.
Over het algemeen zijn bomen en struiken die enige jaren op een vaste plaats hebben gestaan zonder bekweekt te zijn, niet meer te verplanten.
Veel mensen willen hagen verplanten. Ook hiervoor geldt dezelfde regel helaas. Vaste planten en siergrassen geven vaak niet zo ’n problemen als ze zorgvuldig behandeld worden.
Wilt u nu dus risicoloos in uw tuin gaan aanplanten of verplanten en u neemt de opgesomde regels in acht dan is het nu uw tijd. Uiteraard moet de grond wel onbevroren zijn maar tussen eind november en half april komt dat in ons klimaat het meestal veelvuldig voor. Succes!