Lavendel snoeien

De meeste mensen vinden het moeilijk om Lavendel te snoeien. Vaak gebeurt dit dan niet of veel te summier. Niet of slecht snoeien van Lavendel heeft als gevolg dat er een houtige struik ontstaat die in de toppen nog bloeit en onderin helemaal kaal is en dikke stengels zichtbaar worden. Lavendel is eigenlijk een heestertje dat op éénjarig hout bloeit. Dit betekend dat in feite ieder jaar het oude hout mag worden weggesnoeid. Waar je wel rekening mee moet houden is dat jij je Lavendel pas snoeien gaat als je kunt zien dat deze weer in de groei is. Snoei je de plant zonder dat deze al in de groei is dan loop je een behoorlijke kans dat de struik af gaat sterven!

Wanneer snoei je de Lavendel dan. Er bestaan hier best veel aanwijzingen voor. De meest voorkomende aanwijzing is om Lavendel direct na de bloei 1/3 van haar lengte in te korten om dan van het restant na de winter nog de helft terug te snoeien. het is in mijn ogen een methode die juist is ware het niet dat ik vind dat vanaf de eerste snoei direct na de bloei de hele plant haar sierwaarde verloren heeft. Lavendel kan namelijk best veel nabloei hebben wat je dan mist maar ook de vorm na deze bloei (recht afgeknipt) is niet echt wat ik zou willen zien.

Ik heb daarom na experimenten met Lavendel in mijn eigen tuin ervaren om Lavendel 1x per jaar te snoeien. Dit gebeurt dan ongeveer in de derde of vierde week van maart. Wat heel erg belangrijk is om voor het snoeien in het hart van de struik (dus onderin) te kijken of er nieuwe ontluikende knopjes te zien zijn. Als dat het geval is, weet jij dat de Lavendel in de groei is. Dan kan je de struikjes tot een cm of 10 boven de grond afknippen. Ze groeien dan weer aan en bloeien in de normale tijd maar dan heel rijk en van onder af aan. De struikjes zien er ieder seizoen weer uit alsof ze vers geplant zijn.

Mijn snoeimethode heeft echter nog een extra belangrijke stap erbij gekregen. Als ik mijn struikjes snoei dan doe ik dit met de heggenschaar. Ik snoei in laagjes van c.a. 5 cm van boven naar beneden en nu komt het belangrijkste: ik laat dit snoeisel liggen tussen de struikjes. Zo kunnen de struikjes hun eigen voedingstoffen opnemen uit de restanten van het vorige jaar. snoeisel van Lavendel bevat precies die bouwstoffen die de struik nodig heeft. Nu zul je zien dat jouw lavendel weken en weken langer blijft bloeien tot diep in het najaar.

Links: knopjes lopen uit.

 

 

 

 

onder: gesnoeide Lavendel met het snoeiafval ertussen