bestrating tegen de gevel: liever niet! Niet goed voor jouw tuin maar ook niet voor het milieu.

Regelmatig verzorg ik bij mensen thuis “tuincoaching”. Tuincoaching wordt gevraagd door mensen die zelf hun tuin willen aanleggen/veranderen en daarbij deskundig advies willen. Hierbij valt mij op dat geen enkele tuinbezitter het besef heeft dat bestrating niet tot onder ramen en tegen muren aan hoeft.

Hier raken we ook meteen een gevoelige kwestie die post gevat heeft bij onze tuinbezitters: Men denkt dat alles wat ooit was een functie heeft en zo moet blijven. Bij doorvragen weet men vaak niet te vertellen waarom zij bestrating op bepaalde plaatsen in de tuin heeft liggen. Bestratingen en verharding in de tuin is er toch om ons te plezieren, denk ik dan. Natuurlijk moet je fatsoenlijk en met droge voeten naar buiten kunnen en natuurlijk wil je met droge voeten plaatsen bereiken in je tuin zoals een berging en natuurlijk wil je op een lekker vlak terras kunnen zitten zonder dat je stoel wiebelt. Moet dit dan perse tegen de gevels? Dat is de vraag.

Mijn missie is om mensen zoveel mogelijk de tuin in te krijgen en ook daar te gaan zitten. Ook vind ik dat paden nooit direct tegen de muur mogen liggen. In situaties dat dit wel het geval is, wordt de tuin ter plaatsen visueel versmald. De tuin begint dan pas naast het pad. Het pad hoort dan bij de gevel. Als een pad daarentegen  tussen beplanting is gelegen hoort het pad in de tuin en loopt het door de tuin. Dat is een wezenlijk verschil!

Goed zou het zijn om eens praktisch in je tuin te gaan ervaren welke bestrating aanwezig is die nooit betreden wordt. Loopt u over een pad op het gedeelte dat direct tegen de gevel aan gelegen is. Zit u aan weerszijde van een terras van 300x600cm? Of zit u in de hoeken van een terras. Ervaar het maar eens in je eigen tuin.

Vroeger lapte mensen wekelijks hun ramen. Tegenwoordig gebeurt dat in de meeste gevallen nog maar een paar keer per jaar. Vroeger was het dus heel praktisch dat er langs de gevel onder ramen bestrating lag. Met de huidige normen van ramen wassen is het de vraag dat voor die activiteit 10 m2 bestrating aanwezig moet zijn of dat een enkele stapsteen tussen beplanting gelegen ook kan volstaan.

Wat betreft “duurzaam tuinieren” is dit onderwerp ook een item. Immers als regenwater haar weg kan vinden in plantstroken, ja ook strookjes, dan is dat een goede zaak voor het milieu. Nog een reden te meer om geen bestrating tegen gevels te leggen. Daarnaast zal groen tegen gevels ook verkoelend werken.

Mijn ervaring met klanten is dat als “normen” losgelaten worden er meer en verrassender Tuingeluk en Tuinbeleving ontstaat. Mijn bedrijfskreet is niet voor niets: “ Beter Leven in eigen tuin”. Denk over deze slogan maar eens na want die is voor heel veel situaties van toepassing.

zachte kanten
beplanting tussen gevel en verharding