Tuinieren als middel om de herfst dip te lijf te gaan:

Helaas is de zomer weer voorbij, de dagen worden korter  we gaan weer het donkere gedeelte van het jaar in.

Laatst heb ik op televisie een programma van Philip Freriks en Erwin Kroll, genaamd “lekker weertje gezien” in aflevering 6 zochten ze uit wat het effect van het weer op onze gemoedstoestand is. De conclusie is dat het buiten beter toeven is dan binnen.

Erwin Kroll en Philip Freriks onderzoeken wat de invloed van het weer is op onze gemoedstoestand. Hoe ernstig is een winterdip en waarom heeft de een het eerder koud dan de ander? Bij TNO testen zij het fenomeen gevoelstemperatuur en filosoferen zij nog even door over de wind. Van sommige winden kun je gek worden, maar windfilosoof Piet Meeuse ziet dat anders: voor hem is de wind een erotische beleving. (* citaat uit persbericht van Omroep MAX).

Ook een artikel in de NCRV gids (4-10 oktober) over de winterdip gaat verder in op dit onderwerp.

Een winterdip heeft in ieder geval te maken met de werking van zenuwcellen in de hersenen die aangestuurd worden door licht. Daglicht maakt stoffen aan waardoor wij ons wakkerder voelen. Met andere woorden als wij te weinig daglicht krijgen worden we slaperig en vermoeid.

De beste remedie is dus zorgen dat je zoveel mogelijk daglicht  ziet. Vooral tussen 10.00u en 15.00u is het daglicht het meest intens, aldus dit artikel.

We weten dat als de dagen korter worden en de blaadjes gaan vallen, het ultieme  seizoen aanbreekt om in de tuin te gaan klussen. Wat let ons dus om na de koffie de tuin in te trekken en onze handjes eens lekker te laten wapperen. Het kan dus een mogelijke winter dip voorkomen, je hebt gratis en voor niets beweging en het is het mooiste seizoen om  dingen in de tuin te veranderen omdat het beste plantseizoen precies in deze tijd valt.

triest herfstweer kan herfst dip veroorzaken
Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Nieuws