Mistletoe (Maretak) in jouw eigen tuin kweken? Dat kan

Mistletoe

Mistletoe of ook wel Maretak genoemd is best in jouw eigen tuin te kweken maar dat is niet heel gemakkelijk. Toch is het ’t proberen waard. Hiervoor heb je wel besjes nodig van de Mistletoe die uit de natuur komen en je hebt een (liefst) appelboom (sierappel mag ook) nodig om “in te zaaien”. Wel wil ik er voor pleiten om geen Mistletoe takken van een boom uit de natuur te halen. Op de eerste plaats is dat verboden maar het belangrijkste nog is dat het geen zin heeft. De Mistletoe stek gaat onherroepelijk dood!

Wat je nodig hebt zijn de witte bessen. Ieder jaar ga ik met mijn vrouw in januari naar de H├╝nsruck in Duitsland om te wandelen. In deze streek komt veel Mistletoe voor en met name ook in de wat lagere appelboompjes waar je soms gemakkelijk bij kunt komen. Geen bessen uit de tak slaan want dan beschadig je de hele plant. Voorzichtig een aantal besjes plukken. Stop deze, totdat je thuis bent, in een plastic zakje of bv. een flesje zodat ze niet uitdrogen. De besje bestaan namelijk uit plakkerige vloeistof die ervoor moeten zorgen dat er zaden aan de stam blijven kleven in de natuur.

Eenmaal thuis gekomen pak je de besjes in je hand en wrijft deze (met druk) uit op de stam van je appelboom zo plus minus 180 – 200 cm boven de grond. Hierna begint het wachten. Bij dit “zaaien” gaat het anders als dat je gewend bent bij het zaaien van gewone planten. Die zaadjes komen meestal binnen enkele dagen tot weken boven de grond en kan je zien of je succesvol gezaaid hebt. Bij de Mistletoe is dit echter geheel anders want na het zaaien heb je een aantal opties: of er komt helemaal niets van terecht, of het duurt onbepaalde tijd en dat kan wel enkele jaren zijn.

Ongeduldig als ik ben verwachtte ik hetzelfde jaar al resultaat maar helaas. Het volgende jaar maar weer een paar besjes erin gewreven ook weer zonder resultaat. Dat jaar erna nog eens. Weer geen resultaat. Toen heb ik het maar opgegeven.

In september van het vierde jaar ontwaarde ik vreemde blaadjes aan mijn sierappel. Bij nadere inspectie bleek dat het een plantje van de Mistletoe was. Daar ben ik natuurlijk zeer verheugd over want als doorgewinterde vakman heb ik het meeste van mijn tuin wel onder de knie en wordt ik pas echt verheugd als er “iets speciaal” lukt. Het zou best kunnen zijn dat de zaadjes van de eerste “enting”, nu kiemen of ….. juist die van de laatste. Door mijn ongeduld , weet ik dat natuurlijk niet maar dat maakt niet uit. De week na de ontdekking van “het plantje” ontdekte ik er nog veel meer, soms super kleine, uitlopende Mistletoe. Nu maar verder afwachten hoe het zich verder gaat ontwikkelen……… Misschien heb ik nu de Mistletoe stand wel geholpen en nog meer misschien verbreidt het plantje zich verder uit in de regio………..

Hieronder een foto van mijn eerste ontluikende Mistletoe plantje.

Nogmaals wil ik benadrukken dat je met respect met de natuur omgaat en een onschadelijke ingreep doet om een paar besjes te bemachtigen!!!!!

jonge, uitlopende loot van Mistletoe (Maretak)